Terug naar: Insuline en bloedsuiker in je lichaam. Hoe werkt het?
Herken jij jezelf in de onderstaande signalen? Dan is het goed om eens te kijken naar hoe jouw lichaam met insuline en bloedsuiker omgaat:
- Na een maaltijd ervaar je soms een plotselinge energiedip, waardoor je je futloos voelt.
- Je hebt regelmatig trek in (zoete) tussendoortjes, ook al heb je net gegeten.
- Schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen voor stemmingswisselingen en concentratieverlies.
Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat de suikers uit je voeding in je cellen terechtkomen, zodat ze als energie kunnen dienen. Wanneer je veel suikers en snelle koolhydraten consumeert, produceert je lichaam overmatig insuline. Op termijn kunnen je cellen minder gevoelig worden voor insuline, een toestand die bekendstaat als insulineresistentie. Dit leidt tot onstabiele bloedsuikerwaarden, wat weer resulteert in vermoeidheid, stress en een voortdurende behoefte aan extra energie. Je loopt hierdoor ook het risico om Diabetes Type II te ontwikkelen. Zeker wanneer deze insulineresistentie samengaat met overgewicht en te weinig bewegen.
Een stabiele bloedsuiker en een optimale insulinewerking zijn cruciaal voor een gelijkmatige energievoorziening en een effectieve vetverbranding. Door bewuste keuzes te maken, zoals het kiezen voor langzame koolhydraten (zoals volkoren brood, volkoren pasta of zilvervliesrijst) en gezonde vetten (zoals noten en zaden, olijfolie en avocado), geef je je lichaam de kans om op een natuurlijke manier de bloedsuiker te reguleren. Op deze manier train je je lichaam om minder afhankelijk te zijn van snelle energie (suikers) en meer vetten als brandstof te gebruiken.
Kun je na een maaltijd genieten van een stabiele energie, heb je minder trek in zoete snacks en ervaar je een constante concentratie? Dan functioneert jouw insuline optimaal en ben je op de goede weg naar een gezondere energiebalans.