Het Belang van Slaap

Slaap is erg belangrijk voor je lichaam en geest. Tijdens het slapen rust je lichaam uit en laad je weer op voor een nieuwe dag. Je spieren herstellen, je hersenen verwerken wat je overdag hebt meegemaakt en je energie wordt aangevuld.

Te weinig slaap kan ervoor zorgen dat je moe bent, je moeilijk kunt concentreren en sneller prikkelbaar bent. Ook kan het invloed hebben op je gezondheid. Mensen die vaak slecht slapen, hebben een groter risico op ziektes zoals hartproblemen, diabetes en overgewicht.

Een goede nachtrust helpt je juist om beter te presteren op school of werk, vrolijker te zijn en gezonder te blijven. Probeer daarom elke nacht ongeveer 7 tot 9 uur te slapen, ga op tijd naar bed en vermijd schermen vlak voor het slapengaan. Een vaste slaaproutine helpt je lichaam om beter te rusten.

Kortom: slaap is geen luxe, maar een noodzaak om je goed te voelen en gezond te blijven!

Heb je last van slapeloosheid en lukt het niet om snel in slaap te vallen?

Hieronder bekijken we de oorzaken van slecht slapen en hoe je dit kunt verbeteren.

Wat zorgt er nu voor dat je niet goed in slaap kunt slapen? Een paar nachten minder slapen is geen probleem, maar langere tijd slecht slapen zorgt voor een chronisch slaaptekort.

Daarom wil je slaapproblemen bij de bron aanpakken. Slaap je bijvoorbeeld slecht door stress/spanningen, lichamelijke klachten, medicatie of door een onregelmatig slaappatroon?

Rituelen voorafgaand aan de slaap of de omgeving kunnen hier ook een rol in spelen. Heb je de oorzaak duidelijk, dan kun je hiermee aan de slag. Want een chronisch slaaptekort brengt veel klachten met zich mee, die je beslist wilt voorkomen.

Hoe kun je nu een chronisch slaaptekort voorkomen? Daarmee komen we op de vraag hoeveel slaap iemand nu echt nodig heeft. Dit is genetisch bepaald en hangt ook af van je leeftijd, maar gemiddeld genomen heeft een volwassene van 18-65 jaar 7-9 uur slaap per nacht nodig. Maar ‘Hoe val ik nu snel in slaap’? Dit zijn de tips.

#1 Regelmaat. Vaste bedtijden zorgen voor de regelmaat (ook in het weekend), die je lichaam nodig heeft. Daarmee help je je lichaam namelijk met het ontwikkelen van een biologische klok. Dit zorgt er weer voor dat je lichaam beter functioneert.

#2 De slaapkamer. Deze is bij voorkeur donker en stil, gebruik eventueel oordoppen (tegen geluiden van je omgeving of een snurkende partner), zet de verwarming uit, zorg voor voldoende ventilatie (raam op een kier) en verschoon beddengoed regelmatig. Zo creëer je een fris en gezond slaapklimaat. En zorg ook dat je comfortabel ligt; een goed matras en kussen is essentieel voor een goede nachtrust.

#3 Avondrituelen. Zo min mogelijk schermtijd (mobiel, tablet of TV) voor het slapen gaan. Dit geeft blauw licht af, wat je hersenen het signaal geeft dat het licht is (en nog geen bedtijd). Ga in plaats daarvan een boek lezen, muziek luisteren of mediteren. Overdag lekker bewegen helpt je ook om ’s avonds voldaan moe te zijn, waardoor je lichaam sneller in slaap kan vallen. Eet voor het slapen geen grote maaltijden meer en vermijd cafeïne en alcohol.

#4 Hulpmiddelen. Een kop warme melk of kruidenthee helpt om slaperig te worden. Ook banaan, dadels, tonijn en yoghurt staan erom bekend dat ze je slaperig maken. Verder kun je in bed je hoofd ‘leeg maken’ en zo je gedachten losmaken door bijvoorbeeld schaapjes te tellen of terug te tellen van 100.

#5 Houd vol! Het duurt zo’n 66 dagen voordat iets in je lichaam automatisch gaat. Heb je een chronisch slaaptekort, raadpleeg dan altijd je huisarts.

Lukt het na bovenstaande tips nog steeds niet om snel in slaap te vallen? Probeer dan de ‘2-minuten techniek’ om in slaap te vallen. Daarbij ga je ontspannen in bed op je rug liggen. Vervolgens ga je van je hoofd tot aan je tenen al je lichaamsdelen bij langs en check je of deze ontspannen zijn. Dit noemen we een ‘bodyscan’ waarmee je je lichaam ontspant, je gedachten loslaat en eenvoudig in slaap valt. Oefenen maar!